Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fakta o MS

21. 4. 2010

Někteří možná ví, jiní zase vůbec ne...ale většina těch, kteří se o to hodně zajímají ví, že na internetu je distribuováno prvních dvanáct kapitol...někde se už i objevila 13. a 14. kapitola. Ale co ten zbytek knihy? Snad bude, ale neví se kdy, termín je odložen na neurčito.

Ti, co o tom vůbec nic neví, by si měli přečíst tenhle článek, ve kterém se Stephenie vyjádřila o celé té komplikované situaci...

Jak někteří z vás již možná slyšeli, můj částečný návrh knihy Midnight Sun byl nelegálně zveřejněn na internetu a od té doby byl distribuován bez mého vědomí či povolení nebo oprávnění mého vydavatele.

Mám dobrou představu o tom, jak k úniku došlo, protože kopií Midnight Sun, které opustily mé držení, bylo velmi málo a každá byla unikátní. Vzhledem k drobným změnám, jež jsem na svém rukopisu provedla v různé době, můžu říct, kdy mě který (asi myslí verzi rukopisu) opustil a komu byl dán. Rukopis, který koloval po internetu, byl svěřen do důvěryhodných rukou z dobrého účelu. Nemám k tomu žádnou poznámku, i přesto že věřím v to, že z počátku ta distribuce nebyla úmyslná.

Nechtěla jsem, aby mí čtenáři okusili Midnight Sun před tím, než by byl dokončen, upraven a zveřejněn. Myslím si, že je důležité, aby všichni pochopili, že to, co se stalo, bylo obrovské porušení mých autorských práv, nemluvě o mně jako o lidské bytosti. Jako autorka Twilight ságy vlastním autorská práva a je na majiteli autorských práv, rozhodovat o tom, kdy by knihy měly být zpřístupněny veřejnosti; je to totéž jako pro hudebníky a filmové tvůrce. To, že si někdo koupí knížku, film nebo písničku, nebo si to může stáhnout z internetu, ještě neznamená, že vlastní práva na kopírování a distribuci. Bohužel, s internetem je pro lidi snadné získat a sdílet položky, které jim legálně nenáleží. Nezáleží na tom, jak se to stalo, pořád je to nečestné. Velmi mě to rozrušuje, ale doufám, že nakonec u mých fanoušků dojde k lepšímu chápání autorských práv a vůbec významu umělecké kontroly.

Takže... ukončí tohle Midnight Sun? Můj první pocit byl, že neexistuje žádný způsob, jak pokračovat. Psaní není jako matematika; v matematice se 2 + 2 vždycky rovná 4, bez ohledu na to jaká je vaše nálada. U psaní to, jak se cítíte, mění všechno. Kdybych se pokoušela Midnight Sun psát teď, v mé současné náladě, James by pravděpodobně vyhrál a všichni Cullenovi by zemřeli, což by se moc neslučovalo s původním příběhem. V každém případě mě mrzí to, co se se započatou prací na Midnight Sun stalo, a proto se jeho psaní odkládá na neurčito.

Byla bych raději, kdyby mí fanoušci tuto verzi Midnight Sun nečetli. Jednalo se u neúplnou verzi; rukopis je neuspořádaný a nespolehlivý a plný chyb. Ale jak se mám postavit k tomuto přerušení bez toho, aby více lidí hledalo nelegální verzi? Zabralo mi to chvíli, než jsem se rozhodla, jak a jestli bych vůbec měla reagovat. Ale ke konci všeho toho zmatku jsem se rozhodla ponechat tuto verzi k distribuci zde (na konci tohoto příspěvku). Tímto způsobem mí čtenáři nemusí pociťovat loajalitu (tedy zůstat poctivými a nevyhledávat nelegálně šířenou verzi MS). Doufám, že vám tento fragment podá další vhled do Edwardovy hlavy a dodá novou dimenzi k Twilight příběhu. To je to, co mě v prvé řadě inspirovalo k napsání Midnight Sun.

Chci si na chvíli dát pauzu a poděkovat svým úžasným fanouškům, kteří mě uplynulé tři roky tak podporovali. Nemůžu vám sdělit, jak moc pro mě každý z vás znamená. Jen doufám, že tento příspěvek zastaví všechen ten zmatek a online spekulace okolo Twilight vesmíru, a že se může jednou zase stát šťastnějším únikem... Po tomto neuvěřitelně rušném roce se momentálně zaměřím na strávení více času se svou rodinou a na práci na jiných knižních projektech."

Stephenie

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Prosím

(Růža, 26. 12. 2011 0:18)

prosím nemohli byste mi někdo přeložit 18.-30. kapitolu mam ji v angličtině,ale sama to asi nezvládnu.Tady je e-mail delfin106@seznam.cz
předem děkuju

Re: Prosím

(jasně, 23. 12. 2012 12:01)

Prosím, poraďte někdo, kde mám ty kapitoly 18-30 vzít, rád bych je zkusil přeložit, jenže jsem je zatím nenašel ani anglicky...

Re: Re: Prosím

(gfdxg, 21. 3. 2013 17:59)

najde te to anglicky na uloz to

Půlnoční Slunce-19.kapitola a další

(Tereza, 11. 11. 2012 13:41)

Ahojky, nemáte někdo MS 19.kapitolu a další?
Jestli ano, moc vám děkuji za zaslání na e-mail: cigter@seznam.cz

Mooooc děkuju za zaslání

Chápu ji

(Jassie, 25. 6. 2012 20:52)

No, chápu ji. Ten, kdo to zveřejnil jako první to samozřejmě neměl právo udělat, mě by to taky naštvalo.
Jinak, Midnight Sun je super kniha, je fajn to číst a vidět z pohledu Edwarda Cullena. Je to ohromně zajímavé!
Jestli se rozhodla to dopsat, je to dobře. I když jednou upadneme nebo nám někdo podkopne nohy, musíme vstát a jít dál, tak to prostě je.
Chtěla bych Stephanie říct jak je statečná, že se rozhodla "dovést to až do konce", protože to by mnoho lidí nedokázalo. Většina by jen zůstala ležet na zemi, nehodlala by se ani podívat do tváře té bestie, která ho tak znemožnila.
Také bych chtěla dodat, aby si nevšímala těch komentářů, které mají urážet ji nebo ságu Twilight. Ona je dobrá spisovatelka, všichni to víme :-) a Twilight je ta nejlepší kniha, co jsem četla. Jestli se někomu Twilight nelíbí, tak ať ho nečte, ať si zkusí něco takového napsat sám!
Díky, že tento blog existuje.
P.S.: Na stránkách twiarry.estranky.cz je sice od 13. kapitoly, ovšem je to (promiň, Twiarry) strašně napsaný, nedá se to číst. Chtěla bych doporučit stáhnout si to z uloz.to nebo si to najít ve slovenštině. Je toho tady mnohem víc, slovenština není tak strašná! :-)
Fanynka TWILIGHT Jassie

DALŠÍ KAPITOLY

(Pavlinka, 31. 3. 2012 20:20)

Ahoj, na jednom webu jsem našla další kapitoly až do osmnácté, tak se s vámi chci o to potěšení podělit:) » http://www.twiarry.estranky.cz/clanky/----pulnocni-slunce/pulnocni-slunce-ll-13.-vyvazeni.html

absolutní souhlas!

(Viki, 12. 3. 2012 19:01)

Naprosto souhlasím s Míšou a s Katy. Twilight je pro mě ,,jako moje vlastní značka heroinu". Nenávidím toho, kdo to dal na net! NENÁVIDÍM!!!
Doufám, že Stephenie Midnight Sun dopíše.

:/

(Míša, 14. 11. 2011 14:36)

Najednou mi to příjde špatně,že si to čtu..Miluju jí a miluju Twilight.!! ♥ Ale tohle je strašné a moc jí lituju..Užasně píše...Všechny díly jsem přečetla několikrát a pořád se toho nemůžu nabažit...Doufám že to překoná a že to dopíše...Moooooc doufám,MS je užasná kniha..:))S.M. je užasná spisovatelka..:))

Jupí

(000, 20. 12. 2010 22:29)

Jestli je to pravda, tak je to super

ale ona to dopíše

(dcvstwilight, 19. 12. 2010 11:57)

Už je oficiálně zveřejněno že to S.M. dopíše , někde jsem to četla , takže se nemusíme bát dozvíme se nakonec jak to celé Edward vyděl.

Další kapitoly

(lenka, 3. 12. 2010 17:14)

Na "ulož to" jsou ve slovenštině kapitoly 13-17 a ještě jsem našla v angličtině tamtéž další kapitoly. Třeba je někdo přeloží....

Ani ho neznám ale nesnáším ho !

(Katy, 22. 11. 2010 15:33)

Stefanie opravdu obdivuju, je úžasné co dokázala napsat.Je to jako droga pořád všechny díly čtu dokola a nemůžu přestat!!!Ten kdo dal na internet tuhle část, když ještě nebyla dopsaná, a neměl na to právo opravdu není norální.....napadá mě spoustu nadávek na jeho účet a jen doufám, že Stefanie začne znovu psát a toto pokračování dopíše.

newim

(zuzík, 3. 10. 2010 18:02)

ja ji chapu ale ten kdo to zveřejnil je fakt blbej a chci aby psala dal když už jednou začala a takhle je slavna nemuže počítat že si nějak bude uživat se svoji rodinou každej člověk když chce dělat nějakou profesi musi si uvědomit pro a proti a u spisovatelu je prtoti že fanoušci čekají na další knihy měla by ted dopsat všechny 4 díly z pohledu edwarda dal se uvidi pokračovat v twilight ságe dal

Ach jo:-(

(Kaja, 10. 9. 2010 11:41)

Já jí naprosto chápu, ale hrozně moc mě mrzí že to není dopsaný. A ten kdo to první zveřejnil je pi*****...nechápu jak nám to všem mohl udělat!!!

Samozřejmě

(Verr, 4. 9. 2010 13:24)

že sem nemyslila autora tohohle blogu ale jestli se tohle bude rozšiřovat tak to Steph nenapíše vůbec..

jmeno toho co uverejnil MS...jaky?

(Verr, 4. 9. 2010 13:23)

Jakej ***** to zveřejnil!!!?? Kdyby to nezveřejnil Steph by se nenaštvala a my bysme nebyly tak nedočkavý!!!!! ZA to mu pěkně děkuju! Kdyby to byl někdo koho znám tak by nevydržel ani minutu na živu protože bych šířila jeho Jméno na INTERNETU jak on uveřejnil MS! ...ta nespravedlnost...

Stephanie

(bara, 8. 7. 2010 19:45)

víc kapitol asi není co?

Stephenie

(Gabca, 18. 6. 2010 19:11)

Doufam,ze bude v poradku.....a dopise tu knihu...byla by velka skoda kdyby to nedopsala:-(...